Pythagoras' Porter ble brygget for første gang våren 2015 og var det fremste spesialølet Nablas Ølbryggerlaug distribuerte i sin første fadderperiode. Ølet brygges fremdeles etter samme gamle oppskrift for å sende minnene tilbake til en smått fullstappet, klam og klaustrofobisk bli-kjent-fest på Nabla-kjelleren.

Pythagoras’ Porter henter sine hovedkarakteristikker fra malte-prosessen: Spiret bygg, rikt på amylase-enzymer, blir tørket og røstet for å stoppe spireprosessen samt gi maltet ønsket valør, smak, aroma og eventuell røstet eller karamellisert karakter. Porterens fundament er medium brent og brødaktig münchener-malt, men selve særpreget er toasty og brente karakteristikker av kaffe, karamell, sjokolade og toffee, hvis stammer fra byggmalt røstet og karamellisert ved høy temperatur.

Porter-ølstilen skal ha fått sitt navn etter det engelske ordet for «bærere» («porters») som skal ha likt ølstilen spesielt godt. Dette kan muligens skyldtes at porter var enklere og billigere å brygge enn andre øl på 1700- og 1800-tallet, hvilket òg førte til fremveksten av store industrialiserte bryggerier som gjorde eierne svært rike. Ølstilen ble forøvrig òg notorisk etter ølflommen 16. oktober 1814, da en eksplosjon i den største tanken til bryggeriet Horse Shoe Brewery førte til at mer enn 1,4 millioner liter øl – hovedsakelig porter – strømmet ut i Londons gater. Minst syv mennesker døde; etter sigende døde en mann av alkoholforgiftning.

Bruk av alkohol kan gi ulike skadevirkninger. Nærmere informasjon finner du her: https://helsenorge.no/rus-og-avhengighet/alkohol/alkohol-og-helse.