Modellering av overføringskapasitet for LNG og andre flytende gasser i fleksible slanger med ulike diametere og lengder.
I 2023 lyser vi ut sommerjobber der studenter fra NTNU og andre universitet oppfordres til å søke. Sommerjobbene er innenfor utvalgte tema som er relevante for vår oppdragsforskning. Alle sommerjobbene består av følgende hovedelementer:
Det finnes generelt lite sikker kunnskap og informasjon om friksjon og ulike faktors påvirkning på trykktap for strømning av kryogene/kalde fluider gjennom korrugerte, fleksible rør. Det korrugerte rørprofilet så vel som betydelig varmeinnlekking fra omsluttende vann og luft kan påvirke friksjonen gjennom ulike mekanismer, og det er generelt store sprik mellom tilgjengelige testresultater og beregningsmodeller. Kjennskap og sikre beregninger av friksjonsfaktor er avgjørende for å kunne dimensjonere et overføringssystem for en gitt kapasitet.
Arbeidet vil omfatte modellering og simulering av overføring av flytende gasser (LNG, ammoniakk, CO2) på systemnivå, fortrinnsvis i kommersielle simuleringsprogrammer som Aspen HYSYS, men også med eksisterende verktøy i Excel/Refprop. Flytende gas transporteres mellom stasjonære lagertanker og lagertanker på skip gjennom et overføringssystem bestående delvis av fast, isolert rørinfrastruktur og delvis av fleksible, isolerte slanger. De fleksible slangene har en relativt høy friksjonsfaktor som fører til økte trykktap sammenlignet med vanlige isolerte rør. Trykktapet vil avhenge av en rekke faktorer som f.eks. volumstrøm, indre diameter og lengde. Ettersom hver type fleksibel slange har et maksimalt tillatt operasjonstrykk, vil maksimal overføringskapasitet være begrenset, og vil avhenge av lengden på slangen. I tillegg vil økende trykktap føre til økende mengde fordampning av LNG og andre flytende gasser pga. strupingstapene som oppstår. Varmeinnlekking bidrar også til fordampningstap. Ulike diametere kan brukes for å dekke ulike kapasitetsbehov ved forskjellige lengder. Simuleringsarbeidet vil derfor omfatte parametriske studier hvor disse ulike størrelsene varieres for å kartlegge hvilke oppsett som egner seg for de ulike kapasitetsbehovene, og dermed hvilke diametere som er optimale for ulike kombinasjoner av kapasitet og lengde.
Oppgaven består i å:
Oppgaven knyttes til prosjektet "Flexible Marine Infrastructure for Future Energy Value Chains", et innovasjonsprosjekt som gjennomføres av ECONNECT Energy og SINTEF Energi, se https://prosjektbanken.forskningsradet.no/en/project/FORISS/310148
Kandidaten til sommerforskerstillingen har noe bakgrunn fra og interesse for fag som termodynamikk, fluidmekanikk, strømningslære og lignende. Det er en fordel at kandidaten har kjennskap til, alternativt evne til å sette seg inn i prosessimuleringsverktøyet Aspen HYSYS.
David Berstad (david.berstad@sintef.no)
Logg inn for å skrive en kommentar