BEDRIFTSKONTAKT

Den behagelige studenttilværelsen må en dag ta slutt. Arbeidslivet kaller og store studielån må nedbetales. Men hvor skal man tjene sine penger? Dette spørsmålet er kanskje spesielt vanskelig for en fysmat-student, da vi ikke er like bransjepreget som andre linjer. Heldigvis har vi vår egen bedriftskontakt. Bedriftskontakten Nabla (BN), som organiserer bedriftspresentasjoner og bedriftsdag. På denne måten får bedrifter profilert seg for framtidige arbeidstakere samtidig som vi, studentene, får gratis middag og et glimt inn de arbeidenes rekker.

Kontakten mellom Nabla og bedrifter går langt tilbake. Blant de eldste dokumenterte korrespondanser finner vi brev fra Hydro og FFI, signert i 68 og 69. Hydro øyner muligheten for å imponere noen dyktige fysikere, og holder foredrag om forskningen sin. Det samme gjør Systemgruppen hos FFI. «Hele 4 av oss er fysikere fra NTH», skrives det brevet fra «soft ware»-avdelingen til forskningsinstituttet. Allerede her ser vi at Nabla-komponentene er tilpasningsdyktige og kaster seg over nye felt. Det samme ser vi i et brev fra DNV på 80-tallet der de inviterer studentene til et uformelt kåseri. Tittelen på kåseriet var: «Risiko-ana1yse: et nytt arbeidsområde for fysikere».

De tidligste bedriftspresentasjonene bestod jevnt over av foredrag og lysbilder fra en utsendt bedriftsrepresentant. Det var også vanlig at det ble servert snitter og øl etter presentasjonene. Dette formatet har vist seg velfungerende for bedrifter samt studenter, og det eneste som har endret seg over årenes løp er at lysbildene er erstattet av «Power Point» og snittene er blitt til kontinental mat i form av tapas eller pizza. Det kan også nevnes at det på slutten av 90-tallet ble holdt fest.pres, der man etter en bedriftspresentasjon på Gløs tok buss opp til kjelleren og festet langt på natt.

I dag har BN blitt en stor og velfungerende organisasjon, og er en viktig inntektskilde for Nabla og ekskursjonskomiteen. Det er flere grunner til at maskineriet nå er så velsmurt. Kloke hoder, med Kevin Gaze og Henrik Hemmestad Bjerke i spissen, tenkte at de måtte sikre seg de riktige personene – for den jevne fysmatter er ikke verdensmester i å selge seg selv. Dette ble løst ved å gjennomføre intervjurunder og opplæring, og sile på denne måten. For å få enda mer struktur ble BN delt i to. Det som går under bedkom jobber med bedriftsdagen. Mye av tiden i komiteene brukes på å kartlegge og kontakte bedrifter.

Bedriftsdagen eurêka har blitt en enorm suksess. 2011 markerte første gjennomføring. Et knippe utvalgte bedrifter fikk æren av å presentere seg for studentene på Gløs ved å stå på stand og holde en kort presentasjon. Dagen har økt i omfang de to siste årene, og blir rost i skyene for gjennomføring og service. Til og med Dusken har fått øynene opp for våre sjarmerende bedriftsdag. I 2012 var populærforedraget til tidligere Nabla-leder og TV-kjendis Jo Røislien et trekkplaster uten like R5 ble fylt til randen og mange studenter ble stoppet i døra. Etter at bedriftsrepresentantene har stått på stand og holdt sine presentasjoner blir det felles middag med studentene. En siste mulighet for å knytte kontakt før man går hver til sitt.

I 2024 ble porteføljen til Bedriftskontakten Nabla videre utviklet, når den første bedriftsekskursjonen (BedEx-en) til Oslo ble avholdt. Her fikk 30 studenter gleden av å besøke noen av de mest anerkjente finans- og konsulenthusene i landet. Dette viser nok en gang komponentenes bredde og relevans.