**HVA GJØR NABLA-KOMPONENTENE NÅ?**

Livet som student er vel og bra, men hvor blir det så av disse studentene som fullfører sivilingeniørstudeit i fysikk og matematikk på tilnærmet normert tid? Dersom man tar en titt på NTNUs nettsider kan man få sen anselse om hvor Nabla-komponentene havner. Blant studentene som ble uteksaminert mellom 1985 og 2000 jobber over en tredjedel som forskere eller konsulenter, en fjerdedel i industrien og en tidel i oljeselskaper, for å nevne noe. De mangfoldige jobbmulighetene viser at komponentene går nablaoperatoren en høy gang når det kommer til varierte bruksmåter. Samtidig er det enkelte fra vår studieretning som har gjort seg mer bemerket enn andre, på mer eller mindre faglige relevante områder. 

Det kanskje mest fremstående eksempelet på en sivilingeniør av vårt kaliber som har gått hen og lykkes som entrepenør er Fred Kavli. Han ble uteksaminert ved linjen for teknisk fysikk i 1955. Om sin studietid skal den tidligere Nablakassereren ha sagt: «Vi festet lite, men snakket mye om det. Vi leste mye, men snakket lite om det». Deretter emigrerte han til USA hvor han etter noen år grunnla selskapet Kavlico Corporation som skulle bli en av verdens største produsenter av sensorer for industrien. 

I 2000 solte han selskapet og opprettet fondet Kavli Foundation som har etablert godt over et titalls forskningsinstitutter innen ulike fysikkdisipliner ved anerkjente universiteter verden over. Fra 2008 har fondet også sponset tre Kavli-priser i astrofysikk, nevrovitenskap og nanoteknologi. Disse deles ut hvert andre år i Oslo og er på en million dollar hver. 

Det finnes også fysmattere som har gjort seg kjente på andre arenaer. Jo Røislien er utdannet ved linjen for industriell matematikk, og har doktorgrad i geostatistikk fra NTNU. I sin Nablatid var han både kjellersjef og leder. Nå jobber han som forsker og statistisk rådgiver i diverse medisinske prosjekter, men det er nok fra TV de fleste kjenner ham. Høsten 2011 var Røislien med på å lage programserien «Siffer» på NRK, der han også var programleder. Dette var et populærvitenskaplig program om noe av det vi i Nabla setter aller høyest, nemlig matematikk. Høsten 2012 ble han tidenes første norske programleder på Discovery Channel med serien «Countdown to Collision», der seerne fikk innblikk i hvordan det beste innen moderne teknologi blir brukt på blant annet containerhavner, flyplasser og oljeplattformer. 

Det er også verdt å merke seg at man finner mange komponenter som er ansatt på NTNU som følge av den høye andelen fysmattere som velger å ta doktorgrade og som går videre til å bli professorer. Faktumet at man finner disse på nesten alle instituter vitner om hvor vidtfavnende utdanningen vår er, og det overveldende antallet vitenskapelige publikasjoner hos den eldre garde er intet annet enn imponerende. Dessuten er de to siste rektorene ved NTNU teknisk fysikere. Både våre nåværende (2012) rektor Torbjørn Digernes og forrige rektor Eivind Hiis Hauge, som i tillegg har vært Deus ex Machina for Nabla, er Nabla-komponenter. Kjente fysmattere av det sportslige slaget har vi også med tidligere verdensmester i orientering; Stig Berge og Emil Wingstedt. Dessuten kan vi blanet annet skilte med Statoil-direktør, Margareth Øvrum, Norges første Master of Wine, Arne Ronold, og en science-fiction forfatter, Øyvind Myhre. 

Kort sagt er dette empirisk bevis på at vi som utdannede fra linjen for fysikk og matematikk har et utall muligheter foran oss av mer eller mindre akademiske karakter. Så hva du vil gjøre etterpå er opp til deg. Som Nabla-komponent har du fremtider for dine føtter.