**KJELLEREN**

9 Oktober 1972 markerer starten på en fantastisk historie. Linjeforeningen Nabla blir tildelt et jordhull i Herman Krags vei 18. Styret jubler og har store ambisjoner Om å pusse opp lokalene. De skriver i et brev til sine medlemmer året etter:

«Vi håper å få i gang diverse kulturgrupper som for eksempel lyrikk-og visegruppe (ludo er også høyverdig kultur). Det ville muligens øke trivselen en smule. I det hele tatt er det store muligheter». 

Til tross for entusiasmen, skulle det ta enda noen år før noen tok spaden fatt og gjorde kjelleren på Moholt beboelig. Initiativet kom fra en ivrig gjeng med førsteklassinger 76. De fant det for dumt at kjemikerforeningen hadde en flott kjeller med cg sofa, men ikke vi. Så de gikk gang med å skaffe maling, gulvbelegg, planker til bar og alt annet de trengte for å lage et lokale fysikere verdig. Etter et år med hardt arbeid stod Nablakjelleren slik kjenner den i dag ferdig.

Vel, kanskje ikke helt slik vi kjenner den dag, for HK18 har fått mang en ansiktsløftning. Fra endring av sofatrekk til legging av nytt gulv, har fysmattere gang på gang vist at de kan sine transformasjoner. I gode tider har man hatt ett oppussingsprosjekt i året. 

For de detaljorienterte kan det nevnes at atommodellen i taket ble malt i 85. Dette er trolig det av de «små tingene» som har overlevd lengst i kjellermørket. I
disse dager er det fraværet av herr Internett som ofte tas opp til diskusjon.

Til tross for flere TV-profiler, er ikke fysikk og matematikkstudenter overrepresentert på Viasat 4s bartenderskole. Sagt på en annen måte: det har vært ymse kvalitet på de liquider som har blitt servert opp gjennom årene. Noe mer kursing hadde trolig vært på sin plass, men da hadde mye av sjarmen og kreativiteten bukket under. Få selvkomponerte drinker har overlevd så lenge som vår Nablatyrker. Oppskriften skal i prinsippet forbeholdes kjellersjefen og de i kjellerstyret som skal lage den magiske blandingen. Er du derimot veldig nysgjerrig skader det jo ikke å eksperimentere med vodka, vann, tyrkisk pepper og hockeypulver.

Kjellerens første spesialitet var et hjemmebrygget øl med smak av kirsebæryoghurt. Selv ikke Mikrobryggeriet eller Lauget kan by på slike eksotiske blandinger. Noen vil påstå at smaksforsterkeren ikke var tilsatt med vilje og heller rester fra plastballongene fra meieriene de ble brygget i, men derom strides de lærde. Kjenner vi studentene rett gikk vel ølet ned uansett.

Fra de nyere drinkkartene stikker Fåvne seg fram som en opplevelse. Det var under en i overkant nøye planlagt vikingfest høsten 2010 at drinken ble servert. En av kveldens kåringer var Dragedreper: «Alle som beseirer Fåvne hedres, men Dragedreperen har pekt seg ut ved å beseire drage på drage». For de modige der ute som synes det er for langt mellom brekningene bestod Fåvne av like deler tyrker, billig whisky, Fernet og vann — med noen dråper tabasco for å runde av smaken. Drinken ble solgt til blodpris. Allikevel gikk det mange og «vinneren» av konkurransen helte nedpå imponerende sju glass. Han var en av få som ikke ropte på elgen, men var dessverre ikke tilstede under prisutdelingen.

Temafester har vært et vanlig innslag på kjelleren. Russisk aften med vodka, salami og suragurk i baren slo an. Det samme gjorde bad-taste-party, superheltfest. tsjekoslovakisk aften, hawaiikveld, pølse-og-brød-aften og karaokefest for å nevne noen.

Når det drypper fra taket, Securitas maser, folk ligger strødd i trappene og barvaktene er lei av å sette på Joe Cocker vet man at man har en god kveld. Studenters behov for å imponere det andre kjønn er enormt, og buret vårt trekker mange strippeglade studenter. Store dansepresentasjoner er dog en sjeldenhet. Gøy har vi det okke som. 

Utenom temafestene har det vært noen faste arrangement på kjelleren. Jentekakefesten og dens motreaksjon, Gutterølpefesten ble avhold i flere år. Gutterølpefestene var noen utenom det vanlige. Helsetrøye, Store mengder øl og spennende matretter la grunnlaget for skikkelig rølp. O’Store kjellerfest med Ludøl og ølstafett mellom kjellerne er fortsatt en slager. I mai var det vanlig med en 16. mai-fest/russefest der studentene dro på seg russebuksa og levde ut ungdomstiden for en dag – midt i eksamensperioden. Engangsgriller, rusbrus, 20%-sprit og alt som hører russetiden til preget Moholt. 

De første årene var det helt frie tøyler for bruk av kjelleren. Kjelleråpent i eksamensperioden og støy til sola stod opp var vanlig. På starten av 2000-tallet begynte Samskipnaden å stramme inn. Kjellerne har gått fra anarkistiske tilstander, via stengetid 05:00 til dagens langåpent-regime med stengetid 03:00 kun utvalgte kvelder i semesteret. I tillegg kommer utallige stengninger på grunn av krangler. 

Som en motreaksjon på åpningstidene oppstod Full før Barne-TV. Hvis festen må slutte ved midnatt er det like greit å begynne noen timer før. Når solen på høyeste begynner arrangementet, og målet er å bli full før Barne.TV(duh!). Noen kler seg ut som Barne TV-figurer og kjente sanger. Ikke bare fra NRK, skaper mang en sår hals. Kjenningene fra Pokémon, Mummitrollet og Fragglene er blant slagerne for tida. Visning av tegnefilmer slår også godt an.

Det bør nevnes at kjelleren har blitt brukt til mye mer enn festing. SKE, styremøter, korøvelser, Maxwell-øvinger, leksehjelp og ulike spillekvelder er noen eksempler- Kun fantasien setter grenser for hva man kan gjøre i kjellermørket. 

AV nyere kjellerhistorie ble det i fjor (2012) tatt opp en sak om urettferdig fordeling av kjellerne på Moholt. En omorganisering der linjeforeningene på Dragvoll skulle få større plass skapte et enormt oppstyr. Gløshaugianerne vil ikke gi fra seg festkjellerne sine, og en mulig deling av bruk ble sett på som eneste alternativ. Nabla har tidligere delt kjeller med en annen linjeforening. Rundt 1990 delte vi - hold deg fast - med Janus. Tro det de som kan. Dette hadde vært utenkelig i dag, for nå vet alle at «indøk er homo», men i 90 var den gangs øk.ad. i startgropa og gode venner. Vi er veldig spente på kjellerens fremtid og hva omorganiseringen bringer. En ting er i hvert fall sikkert: Nabla elsker kjelleren sin.