KOMITEER - ARBEID OG SAMARBEID

Komiteene. Disse mystisk sammensatte gruppene med hvert sitt ansvarsområde. Grupperinger som fungerer som læringsarenaer og tidstyver. Som er både inntektskilder og pengesluk. En basis for glede og frustrasjon. Elsk det eller hat det - kom-ene er her for å bli.

I de første årene av Nablas eksistens var det naturligvis for få komponenter til at det kunne dannes komiteer, men etter hvert som komponentmengden økte, vokste også komitekulturen frem. I tillegg jevnlige møter om hva som står på agendaen er det vanlig at de enkelte komiteene arrangerer egne aktiviteter, fester og lignende for medlemmene sine. Når det kommer til møtevirksomhet stiller Ofte komiteene høye krav til presist oppmøte, og i motsatt fall vanker det strenge straffer for overløperne. Et velsmakende eksempel på dette er den beryktede «kakestraffen».

Ulike komiteer har kommet og gått opp gjennom årene. Navnebytte er ei heller en sjelden affære i dette miljøet. Under følger korte beskrivelser av et knippe av Nablas nåværende og tidligere komiteer. Noen blir også behandlet i detalj på de etterfølgende sider.

For en oppdatert liste over alle undergrupper, se her.

Arrangementskomiteen (ArrKom), tidligere kjent som Festkomiteen, steller i stand fester og andre arrangementer.

Bedriftskontakten Nabla (BN), tidligere kjent som Bedriftskomiteen, står for kontakt med fremtidige arbeidsgivere og profilering av studentene på fysikk og matematikk.

Kjellerstyret står for driften av kjelleren på Moholt, der de holder baren fylt for tørste komponenter og har ansvaret for de ulike kjellerfestene, og er trolig Nablas første komite.

EduKom, tidligere kjent som fagkom, står for faglig påfyll til studiet, i form av gjesteforelesninger og lignende. Disse ledes av en ambassadør som står for kontakt med andre studentorganisasjoner i inn- og utland. Tidligere ledet ambassadøren også Alumnikomiteen som stod for kontakt med uteksaminerte komponenter.

Ekskursjonskomiteen (ExKom) står for organiseringen av ekskursjonsturen som studentene på linja kan dra på det tredje året.

Redaksjonen står for utgivelsen av linjeforeningsavisen Nabladet.

Webkomiteen (WebKom) står for drift og vedlikehold av hjemmesiden til Nabla og dens server, Gauss. I tillegg har de i de siste årene beskjeftiget seg med å få på plass en ny hjemmeside.

Diversegjengen (D-gjengen) bistod de andre komiteene etter behov. Blant annet hjalp de kjellerstyret med oppussing og vedlikehold av lokalene på Moholt.

Stensilkomiteen var en viktig inntektskilde på slutten av 90-tallet og utover 2000-tallet. De stod for trykk av kompendier og løsningsforslag, oppgaver exkom nå har tatt over.

Ellers har det vært mange små uformelle komiteer med mer eller mindre seriøse oppgaver, blant annet oppkom, ufokom, vaffelkom, dokom, rammekom, quizkom, kassererkom, og sofakom.

I tillegg finnes det andre flere grupper med tilknytning til Nabla som ikke bedriver det man kan kalle komiteaktiviteter. På den musikalske siden har man korpset Maxwells Muntre Musikanter og det nylig oppstartede koret Koreolis. Rundt 1990 hadde Nabla også et eget damekor. Det etter hvert kjente Vektorprogrammet ble startet av Nabla-komponenter og er i dag en nesten frittstående organisasjon som bedriver mattehjelp på ungdomsskoler. Dessuten har vi likningsløsere også et annet sportslig alibi enn Vinterlekene i form av fotballaget Realkameratene (ReKa), som ble startet som et samarbeid mellom Nabla-faddere og fadderbarn i 2005.