**NABLA == KRØLLALFA**

False vil de fleste tenke. Det vil som oftest også stemme. Men dette er ikke et brukerkurs i logikk. Dette er den glemte historien om hvordan den etterhvert vanlige a-en med den lange halen fikk den store æren av dele navn med vår kjære linjeforening V - Nabla. @ går under opptil flere navn; krøllalfa, alfakrøll eller bare at er blant de aller vanligste. Mer ukjent er det at tegnet en gang i tiden ble kalt, hold deg fast i noe, nabla her på Gløshaugen (hæ?!).

La oss først klargjøre hvor linjeforeningens navn kommer fra. Det var, bokstavelig talt, et symbol på linjen teknisk fysikk sin høie akademiske standard. Da navnet skulle velges var det spesielt elektrostudentenes Omega, Q, som ble sett på som en konkurrent. Resistansen viste seg å være neglisjerbar. Du kjenner forhåpentligvis til nablaens funksjon som del-operator. Uunnværlig for å finne gradienter, divergens og curl. Symbolet ble introdusert i 1837 av en irsk fysiker og matematiker, altså en fysmatter! Æren tilfaller Sir William R. Hamilton, som du helt sikkert kjenner til eller vil få gleden av å møte i kvantefysikk. Navnet hentet han fra gresk, der det betegner en egyptisk harpe.

Så langt er alt vel og godt. Hvor kommer så @ inn og lager krøll i sakene? Du har kanskje hørt om ASCII, eller American Standard Code for Information Interchange. ASCII har vært et vanlig tegnsett over lengre tidsperiode og er fortsatt gjeldende, motsetning til det tidligere benyttede tegnsettet her på Haugen, masterspace, var det ingen plass for nablaen i datidens versjon av ASCII.

Da et såkalt kvantesprang i teknologien tvang fram skifte av maskiner her på Gløs, fikk det derfor uante konsekvenser. En regnvåt morgen da en stolt, ung fysiker skulle skrevet ut en vel-gjennomført fysikkrapport, med fine symboler og differensialer, satte vedkommende kaffen i halsen. Etter å ha tørket opp sølet, samt vasket brillene og trippelsjekket inputen var det bare å innse faktum. Etter best - men slettes ikke bra nok - effort var nablaen blitt oversatt til en krøllalfa hver gang tekst skulle skrives ut. Uhørt!

Dette var jo før e-postadressene var allemannseie. Dermed ble det slik at hvis man så en krøllalfa, var det med stor sannsynlighet vår kjære nabla som opererte i forkledning. Akkurat når dette fenomenet har sine røtter fra var vanskelig å slå fast, men våre undersøkelser tyder på at forvekslingen fortsatte til rundt 1990.
Inkluderende som linjeforeningen er hadde vi naturligvis plass til dem begge på vår offisielle strikkegenser av årgang 1987. Sistnevnte ble selvfølgelig en slager i gangene på gamle fysikk. Det har av komiteens utsendte blitt observert at strikking på ny er på full fart inn i forelesningssalene. I den anledningen har vi lagt ved den gamle strikkeoppskriften. Så da er det bare å finne fram strikketøyet.