Singapore

En bystat som ligger på sørspissen av den Malaysiske halvøy (140km nord for ekvator). Tidligere en britisk koloni, men er nå en "demokratisk republikk" med kun ett politisk parti. Svært vellykket marketsøkonomi med høy levestandard, effektiv kollektivtransport, minimal kriminalitet og lite korrupsjon. Offisielle språk er engelsk, kinesisk, malaysisk og tamilsk, areal på 704 km2 (Oslo kommune 454km2) og befolkning på 4.7mill. Temperaturen ligger alltid mellom 25 og 35 grader (gj.snitt 30 grader i alle måneder), luftfuktigheten er høy og været er veldig vekslende (værvarselet er alltid sol, sky, regn og torden).

National University of Singapore (NUS)

Med 32 000 studenter, 14 fakulteter og et drøss med institutter (deriblant statistikk, matematikk, fysikk og biologi under Science fakultetet) er NUS det største av tre universiteter i Singapore. Skolen ble i 2006 ranket som nr 19 i verden av Times Higher Education Supplement (THES). Alle fag er på Singlish (engelsk med asiatisk uttale) og har aktiviteter som midtsemestere, quiz, øvinger og prosjekter som teller på karakteren. Eksamen er som oftest på 2 timer og er (ujevnt) fordelt over 2 uker. Vanlig studiebelastning er 5 fag, men de fleste utvekslingsstudentene tar kun 4 stk for å prioritere andre ting. De siste årene har NUS blitt gjort om fra en papirmølle utenom det vanlige til et universitet som bruker internett til alt (utenom immatrikuleringen). Universitetet bruker blant annet et It's Learning lignende system (IVLE) der alt innen emnene blir lagt ut og innleveringer skal lastes opp.

NTNU har avtale om fire friplasser med søknadsfrist 10.januar. Hvis en ikke får en av disse plassene kan en uten problemer dra på egenhånd ved å betale skolepenger (litt usikker på hvor mye, men ihvertfall under maksgrensen til Lånekassen). Skoleåret er fra starten av august til starten av mai, med fem ukers juleferie og en ferieuke i hvert semester.

NUS er samlet på en stor campus (+ en liten en) med alt av studentboliger, undervisningsrom, biblioteker, datarom (trådløs internett over alt), spisesteder og sportsområder fordelt (litt for mye) utover. Gratis internbusser brukes for å komme rundt på campus pga. klima og avstander (tar ca 15min å gå på tvers).

Fagoversikt

Oversikt over moduler finnes her: Statistikk, matematikk og fysikk (inkludert biofysikk). Vær oppmerksom på ikke alle moduler tilbys vært semester eller år. Som utvekslingsstudent kan en dessuten melde seg opp i fag fra alle andre fakulteter (utenom Business) hvis det er plass. Det bør derfor ikke være noe problem å finne fag som passer både spesialisering og andre interesser (Ikke-teknisk emne).

Det er tre opptaksrunder for å melde seg opp i fag. Den første er når en søker om skoleplass (etter at en er tildelt plass av internasjonal seksjon), den andre runden er mandag/tirsdag i første skoleuke og den tredje er i 2.skoleuke. Da noen populære fag fylles opp med en gang (gjelder sjelden matematikk og statistikk) kan det være greit å søke på alle aktuelle fag allerede i 1.runde. Det anbefales "å shoppe" litt ekstra fag i starten for så å velge bort de med dårlig oppleg eller lærere (mye lettere å droppe fag enn å legge til nye). For science fag pleier det ikke å være noe problem å få oppmelding i 2.runde.

Bolig

Ettersom NUS er blitt et veldig populært universitet så kan de ikke lengre garantere bolig til alle utvekslingsstudentene. Det virker ofte som om det er "førstemann til mølla", det er derfor viktig å søke om bolig lenge før søknadsfristen ( 1.mai) går ut. De fleste får tildelt enkeltrom på campus uten air-condition for den latterlige pris av ca. 1000SGD (4000kr) i semesteret (dobbel pris for aircon og privat bad). Det finnes en rekke regler for hva som ikke er lov å gjøre på campusboliger (for at muslimske foreldre skal tørre å sende døtrene sine hit), men bøtene for å bryte dem er ikke så avskrekende og det blir gjerne sett litt mellom fingrene for utvekslingsstudenter. Eksempler på regler er: Alkoholforbud, ved besøk av motsatt kjønn på rommet må døren stå åpen (og minimum tre bein i bakken!) og "anti-sosial" oppførsel (røyking, spytting, forsøppling ol.) er selvsagt forbudt. Det private boligmarkedet har de siste årene hatt en bratt prisøkning og ligger nå nesten på høyde med norske priser.

Økonomi

Singapore er det dyreste landet i Asia etter Japan, men det meste av priser ligger likevel godt under de norske. Lunch og middag koster 10-15 kr på skolen, skolebøker koster 150-200kr (mange av de samme som i Norge selges for 600kr), buss og t-bane koster 2-4kr og taxi på tvers av hele landet blir ca 80kr (25kr til sentrum). Flytur t/r: Norge 7 000-14 000kr, Krabi/Phuket/Bangkok 600kr, Bali 1000kr, Hong Kong 1500kr. Elektronikk er noe billigere enn i Norge, men bør kjøpes i Kuala Lumpur eller Hong Kong. Nasjonalsporten i Singapore er shopping, og det finnes tilnærmet uendelige muligheter for å kvitte seg med penger.

Visum

Når en ankommer Singapore får en et 30 dagers turist visum. I løpet av denne tiden må en søke om "student pass" noe som tar ca. 1 uke og krever en legesjekk (fikses på skolen).

Reising

Singapore ligger perfekt til midt i Sørøst-Asia og er en flyplasshub med billige flyvninger til resten av Asia. Et lite utvalg av helgeturer er: Strandferie i Thailand, Malaysia eller Indonesia, byturer til Kuala Lumpur, Bangkok, Hong Kong, Macau, Brunei eller Jakarta, topptur til Mt.Kinabalu (4101m) eller surfe på Bali. For litt lengre ferier er India, Sri Lanka, Vietnam, Laos, Kambotsja, Myanmar (Burma), Australia, Filippinene, Kina, Taiwan, Korea og Japan noen alternativer. NB. Det kan være greit å ha lagt av litt penger fra sommerjobben.

Studenter som har vært på utveksling

Øystein Sand Koren, 2007-2008. Spesialisering innen finansiell statistikk.

  • Valgte Singapore på grunnlag av: Reisemuligheter, engelsk språk, annerkjent universitet, stort utvalg av relevante fag, ingen skolepenger og for å bli kjent med den raskest voksende økonomiske regionen i verden.
  • Et utvalg av mine fag er: ST3233 Applied Time Series Analysis, ST3240 Multivariate Statistical Analysis, ST3242 Survival Analysis, ST4231 Computer Intensive Statistical Methods, ST4232 Nonparametric Statistics (anbefales ikke i år pga endret pensum), ST4234 Bayesian Statistics, ST4245 Statistical Methods for Finance, MA4257 Financial Mathematics II (anbefales ikke) og MA3265 Mathematical Modelling. Jeg hadde gjort unna perspektivemne og teknisk-emne annet institutt i 3.klasse.